Međunarodni aerodrom Sarajevo dobio ACI – ACA (Airport Carbon Acreditation) certifikat nivo 1

Međunarodni aerodrom Sarajevo je početkom ove godine započeo implementaciju zahtjeva ACA programa (Airport Carbon Accreditation) sa ciljem uspostavljanja sistemskog upravljanja CO2 emisijama i certificiranja sarajevskog aerodroma za nivo 1 -– Mapping. „Mapiranje“ je proces  vezan za  određivanje izvora emisija iz svakodnevnih aerodromskih aktivnosti te proračun emisija karbona na godišnjoj razini.

Certificiranje zračnih luka prema ACA programu vrši Međunarodno aerodromsko vijeće - ACI (Airport Council International) prema jasno zadatim kriterijima i normama. Ovaj program neovisno ocjenjuje i prepoznaje napore zračnih luka u upravljanju i smanjenju emisija karbona.

Nakon uspješno okončanih svih aktivnosti koje su predviđene za prvi nivo certifikacije, Međunarodni aerodrom Sarajevo je ispunio sve zahtjeve te je zvanično certificiran prema programu ACA za nivo 1 – Mapping. Time smo postali jedan od 155 aerodroma širom svijeta koji su certificirani za nivo 1 i koji prate svoj karbonski otisak.

Uprava i Nadzorni odbor Međunarodnog aerodroma Sarajevo su opredijeljeni i posvećeni primjeni poslovnih rješenja koji za cilj imaju smanjenje negativnih uticaja na okoliš.

„Mi smo na fonu pametnog upravljanja prirodnim resusrsima i okolišem što znači da nam je kroz sve infrastrukturne projekte koje pokrećemo i provodimo na MAS-u, u fokusu pristup održivog razvoja i održivog upravljanja prirodnim resursima. Poznato je da je BiH potpisnica Agende 2030. koja pruža okvir za realizaciju ciljeva održivog razvoja. Smatram da svi mi moramo učiniti ono što je do nas da budemo funkcionalna karika u lancu ispunjenja ciljeva zacrtanih Agendom. U našem slučaju to je održivo upravljanje vodama, otpadom, emisijama u zrak itd. Uprava na čijem sam čelu je opredijeljena da rast aerodromske djelatnosti i pratećih oblasti, primarno transporta i turizma, bude u pravcu održivog razvoja i naravno sa ciljem povećanja kvaliteta života ali i značajnih ušteda. Smatram da se primjenom mjera koje su na tragu održivog razvoja (smanjenje emisija karbona, korištenje obnovljivih izvora energije itd.) može osigurati i značajan povrat investicija. U svakom slučaju ACA certifikacija je od iznimnog značaja ne samo za Međunarodni aerodrom Sarajevo nego i za BiH jer postajemo aerodrom prepoznatljiv u regiji i Evropi  po opredijeljenosti za zaštitu okoliša“, izjavio je direktor Bajić Alan.